Barcelona i Àrea
Jaume Collboni
Foto: Jaume Collboni | Instagram / @jcollboni
Socialistes

El ple reprova Jaume Collboni amb els vots de Trias per BCN i BComú: un alcalde cada cop més sol

Temps de lectura: 3 minuts
Jaume Collboni
Foto: Jaume Collboni | Instagram / @jcollboni

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona, a proposta del grup Trias per BCN, ha reprovat aquest divendres l'alcalde socialista Jaume Collboni i el seu govern. La proposició ha tirat endavant amb els vots de Trias per BCN i BComú i l’abstenció d’ERC, el PP i VOX. 

Per què és important? Tot i que aquesta reprovació no té efectes pràctics, sí que els té simbòlics i posa de manifest la incapacitat del PSC de construir una majoria estable per governar la capital catalana. 

D'on venim? Des que el PSC governa, Collboni ha intentat tirar endavant les ordenances fiscals, el pressupost per al 2024 i el PAM, que marca el full de ruta del govern. Però l'oposició li ha tombat o bloquejat totes aquestes iniciatives.

Què en sabem? Els partits que conformen aquesta oposició han exigit a Collboni que canviï de rumb i enceti un nou escenari de "diàleg, negociació i acord" per evitar la paràlisi en què es troba el consistori.  

  • Els més crítics amb Collboni han estat els de Xavier Trias, impulsors de la proposta, i els comuns, que hi han donat suport.

Què ha dit Trias per BCN? “No és el mateix estar al govern que governar“, ha retret Trias a l’alcalde alhora que ha lamentat el tacticisme de Collboni, "que està més pendent dels interessos del seu partit i de Salvador Illa que dels de Barcelona".

  • En aquest sentit, l'impulsor de la proposició ha reclamat a Collboni “prendre decisions perquè no val amagar el cap sota l’ala”.
  • "Ha estat incapaç de construir cap majoria estable: ni pressupost, ni ordenances ni PAM. Deu mesos d'incapacitat per negociar i arribar a acords", li ha dit a l'alcalde.
  • Trias ha assenyalat que Collboni ha estat incapaç d'aconseguir aquesta majoria perquè no ha volgut, no perquè no sigui possible. 

Què ha dit BComú? La portaveu dels comuns, Janet Sanz, també ha estat dura i ha acusat l’executiu socialista de falta de diàleg i de lideratge.

  • "El balanç és un govern de 10 regidors que dialoga poc, negocia poc i viu de rendes i herències del darrer mandat", ha dit la regidora.
  • "No han presentat cap projecte de futur ni iniciativa important per a la ciutat", ha lamentat Sanz, que ha aconsellat al govern municipal "sortir de la rutina, de l'ambigüitat i respondre al que demana la ciutadania: un govern de progrés, fort i estable".

Rèplica. La socialista Laia Bonet ha negat que l'executiu estigui "perdent el temps" i que, com que "no hi ha una majoria alternativa", és imprescindible construir acords al voltant del govern del PSC.

  • Collboni ha defensat que sí té iniciativa i, en aquest sentit, ha proposat a Xavier Trias fer "un acord per modificar el Codi penal per combatre la multireincidència" i anar a Madrid "a defensar-lo com a ciutat”.
  • A això, Trias li ha respost: "D’entrada, li agafo la proposta”. 

Context. Collboni va activar fa un mes la via de la qüestió de confiança perquè només PSC i ERC van votar a favor del pressupost, un suport insuficient per tirar-lo endavant. 

  • Els grups de l'oposició disposaven d'un mes de marge, fins dia 27 d'abril, per presentar una moció de censura i un candidat alternatiu a l'alcaldia.
  • Un fet que no s'ha produït encara i que queda pràcticament descartat.
  • S'entendria com a atorgada la confiança i aprovats els comptes.